Een goede werkvorm op de juiste plek in je training is heel effectief. Het kan zelfs de training maken of breken. Niet gek dat ik daar dus veel vragen over krijg. En op zekere dag zelfs de vraag of ik daar een boek over kan schrijven. Wat een goed idee! Ik ken 1.001 werkvormen, dus dat moest geen probleem zijn. Sterker nog, ik zou een e-book maken en die voor iedereen beschikbaar stellen op mijn site.
Dus ik begon vol enthousiasme al die 1.001 werkvormen op te schrijven. Een beetje structuur was nodig, een inleiding, wat voorgeschiedenis, de juiste samenhang en het moest passen binnen de context. De ‘Oh ja, dat moet je ook nog weten’ lijst werd steeds langer. Alles was de moeite waard om te vertellen. Uiteindelijk had ik een inhoudsopgave van 3 kantjes. Genoeg om 5 boeken mee te vullen.
Ik was mezelf lekker bezig aan het houden door alle kennis die ik in de afgelopen 15 jaar heb opgebouwd in één document te willen stoppen. Zonder er bij na te denken wat de lezer zou willen weten. Ik dacht terug aan de tijd dat ik net in het vak zat, en op zoek was naar informatie. Ik had behoefte aan een overzichtelijk document met praktische voorbeelden. Iets wat me zou inspireren en enthousiasmeren om er zelf mee aan de slag te gaan.
Door alle kennis in 1 keer te willen vertellen, zag ik zelf door de bomen het bos niet meer. Ik ben met de spreekwoordelijke heggenschaar gaan snoeien. En zo doe je dat ook in je workshop. Kies er voor of je overzicht wilt bieden, of juist met een onderwerp de diepte in. Maar belangrijker nog, wat heeft de deelnemer nodig om de volgende stap te kunnen zetten? Dat zorgt er voor dat je duidelijkheid schept voor je deelnemers, waardoor zij makkelijker leren. En tevreden over jou en je workshop naar huis gaan.
En dat snoeien heeft geresulteerd in het e-book ‘Waardevolle werkvormen voor een wervelende workshop’. Nieuwsgierig?