Dansend kwam ze binnen, vergezeld door een eekhoorn, een roodborstje, twee wasbeertjes en een konijntje. Ze had de neiging om te zingen als het spannend werd, maar na een half uurtje had ik een aardig beeld wat Sneeuwwitje van me wilde.
Kost en inwoning
Na problemen thuis stond ze er opeens alleen voor. Ze ontmoette een paar dwergen die haar werk gaven in ruil voor kost en inwoning. Inmiddels had ze het 8-koppige huishouden goed onder controle. Met hard werken lukte het haar om de stapels was weg te werken, iedere avond een lekker maaltijd op tafel te zetten en het huis stofvrij te houden. Ze kreeg vaak de vraag om ook andere huizen schoon te maken, maar de dwergen wilden haar niet kwijt. Zij hadden bedacht dat Sneeuwwitje het anderen kon leren, ze kreeg er zelfs wat geld voor van de dwergen! De eerste groep was een groot succes, dat trainen lag haar wel. Ze wilde samen met mij onderzoeken wat voor soort trainingen ze nog meer kon geven.
De grote P-vraag
Binnen een paar weken hadden we duidelijk met wat voor soort prinsessen Sneeuwwitje het liefste wilde werken, had ze leerdoelen geformuleerd en hoe ze afwisselende werkvormen kon bedenken. En toen kwam de grote P-vraag: ‘Welke prijs kan ik vragen voor deze training?’ Ik vroeg haar wat de vorige training kostte. Ze bekende dat ze dat niet wist. De dwergen hadden alles geregeld en haar 250 dukaten gegeven. Ik gaf haar de opdracht om eens op onderzoek uit te gaan.
Stampvoetend
De volgende dag stond Sneeuwwitje briesend voor de deur. Het bleek dat de dwergen voor de training 350 dukaten hadden gevraagd. Per deelnemer. En zij had al het werk gedaan! Toen het stof weer was opgetrokken zag ze de positieve kant ervan in. Er lag voor haar een mogelijkheid om een goede prijs te vragen voor haar werk waardoor ze minder afhankelijk werd van de dwergen. Ook erkende ze dat de dwergen wel alle deelnemers hadden geworven en alle administratieve rompslomp op zich hadden genomen. Maar we waren het wel over eens, dat Sneeuwwitje bij een volgende opdracht wat steviger zou gaan onderhandelen.
Als trainer kan het handig zijn om voor een opdrachtgever te werken. Je hoeft je niet druk te maken over de werving, de locatie en de administratie. Hierdoor kun jij je richten op hetgeen jij het beste kunt: je vakgebied. Voor een lange en goede samenwerking is belangrijk om elkaars input naar waarde te schatten en hiernaar te handelen.